שלומית לסקי – מגזין את – 17 לאוגוסט 2005

סובלים מאלרגיה? יכול להיות שזאת תגובה רגשית לטראומה. שלומית לסקי פיתחה אלרגיה למוצרי חלב וקפאין, תרמה את גופה לבדיקה בשיטת IPEC ההוליסטית וחזרה נרעשת. על תבונה ורגישות.

מי מאיתנו לא סבל פעם מאלרגיה או מרגישות כלשהי למזון מסוים או לפריחה, או מקוצר נשימה בתקופת חילופי עונות? בדרך כלל רופא המשפחה או רופא העור ייתן לנו אנטי היסטמין, וינחם אותנו בכך שזה עונתי. אם הרגישות היא למזון, נצטרך לןןתר על המאכל. רק במקרים קיצוניים יפנו הרופאים את המטופלים למרפאות האלרגיה והאימונולוגיה של בתי החולים כדי לקבל אבחון וטיפול. אנשים רבים מתייאשים מחוסר יעילותה של הרפואה הקונבנציונלית ופונים לטיפולים טבעיים.
IPEC (Integrated Physical Emotional Clearing, ובעברית-ניקוי פיזי ונפשי משולב) היא שיטת טיפול הוליסטיתהמתייחסת לאדם כאל שדה אנרגטי לפי האמונה שהאנרגיה זורמת בנו באופן תמידי, ובין חלקי הגוף והנפש כאחד. שדה האנרגיה מגיב ומשתנה כאשר אנו באים במגע עם גורמים שונים ומושפע גם ממחשבות ומרגשות. בעוד שהרפואה הקונבנציונאלית מאמינה שאלרגיה היא תגובה מוגזמת של הגוף, הנובעת מסיבות גנטיות או פיזיולוגיות, IPEC פועלת לפי האמונה שאלרגיות נובעות פעמים רבות גם מסיבות רגשיות או פסיכוסומטיות. השיטה פותחה על ידי ד"ר אורי קניג, פסיכולוג קליני מלוס אנג'לס, ואומנם לא הוכחה מבחינה מדעית, אך היא זוכה להצלחה גדולה.

מבחן השריר
רגישות שפיתחתי לקפאין ומוצרי חלב, גרמה לי לכאבי בטן, חוסר שקט, עצבנות, עייפות וירידה במצב הרוח. במשך תקופה ארוכה התנזרתי מקפאין וממוצרי חלב וזה היה קשה מנשוא. מכרה שהתגברה כליל על אלרגיה לדגים הפנתה אותי לשרית מזוז, 42, מרפאה טבעית ונטורופתית, המטפלת בשיטת IPEC. השלב הראשוני של הטיפול היה אבחון באמצעות מבחן שרירים הלקוח מקיניסיולוגיה (מבחן תנועת השריר). מזוז הניחה על ברכי קופסה מלאה בעשרות מבחנות קטנות שעליהן היו כתובים שמות של אלרגנים החשודים כיוצרי האלרגיה. נתבקשתי להרים יד אחת בגובה הכתף, וביד השנייה לעבור באצבעי על כל אחת מהבחנות. מבחן השריר אמור לזהות את הרגישות ואת מקורה. על ידי עיסוי בזרוע היד המורמת, בדקה מזוז איך מתח השריר שלי מגיב לכל מבחנה. מזוז החלה ללחוש כל מיני שאלות לעברי, שאלות שאת תוכנן לא שמעתי, כמו מכשפה המלחששת כישופים. הייתי די נבוכה, אבל מתברר שמזוז שאלה את החלקים הלא מודעים של הגוף שאלות, והתשובות התקבלו על ידי שינוי במצב מתח השריר. במכשיר רוטט היא עיסתה כמה נקודות בבית החזה, והסבירה לי שהיא פותחת את החסימה באחד המרידיאנים (ערוצי אנרגיה), ומחזקת לי את האזור. הרגשתי שהיא מדברת אלי סינית. רוחניות זה לא הדבר החזק שלי.
לאחר מכן היא שלחה אותי הביתה, וביקשה שבמשך שש שעות לא אשתה קפה ומוצרי חלב, לא אתרחץ, לא אעשה כל פעילות גופנית ולא אגזוז ציפורניים. אחר כך, הבטיחה, אני יכולה לשוב ולשתות קפה ולאכול מוצרי חלב כרגיל. יצאתי ממנה בהרגשה שביזבזתי את זמני וכספי (250 שקל לטיפול). למחרת, רק כדי לאשר את התחושה, שתיתי אספרסו עם חלב, ולתדהמתי הרבה, אף אחד מהמיחושים שסבלתי מהם לא חזר.

טראומה בשבוע שמיני
מזוז, כריזמטית ובעלת אנרגיות בלתי נדלות, לא מתרגשת מהכינוי "מכשפה" שמטופלים רבים מצמידים לה. היא למדה במשך חמש שנים בקולג' הישראלי לרפואה טבעית והתמחתה הנטורופתיה, תחום הכולל בתוכו רפלקסולוגיה, שיאצו, שמנים אתריים, פרחי באך, תזונה, הילינג והומיאופתיה. לפני כארבע שנים חיפשה מרפא לבעיית האסטמה הקשה והדרמטיטיס (מחלת עור) של בתה אושר, שהיתה אז בת ארבע. מזוז שמעה על IPEC כשהשיטה רק הגיעה לארץ, והחליטה שאין לה מה להפסיד, מכיוון ששום טיפול טבעי אחד לא עבד. "המטפל אבחן את הבת שלי, והודיע לי שקרה לה משהו בשבוע השמיני של תקופת ההריון שלי. הבטתי בו בגיחוך. חשבתי שהוא מבלבל את המוח. הייתה לי שלישייה בבטן, ואם היה קורה משהו זה היה משפיע על כולם. לא הצלחתי לזכור שום אירוע טראומתי. הוא התעקש ושלח אותי החוצה לחדר המתנה להיזכר, כדי שיוכל להמשיך בטיפול. לבסוף נזכרתי שבשבוע השמיני להריון גיליתי שיש לי שלישייה. "באותו השבוע הייתי צריכה להחליט אם אני מדללת את העוברים, בגלל החשש שלא יצליחו להתפתח. במשך כל אותו שבוע הייתי חסרת שקט, וסבלתי מחרדות ומסיוטים בלילות. בסוף לא הייתי מסוגלת לעשות את זה. החלטתי שאני לוקחת את הסיכון, על אף החשש הכבד שהיה לי מטיפול בשלישייה. אושר היא הרגישה מבין השלושה, זאת שתמיד סובלת מחרדת נטישה, לכן סביר להניח שלאירועי אותו שבוע היתה השפעה דווקא עליה, ולא על האחרים. לאחר שסיפרתי למטפל את הסיפור הזה, הוא טיפל בילדה, ובאותו יום נעלמה הדרמטיטיס כלא היתה. האסתמה פחתה אך לא נעלמה. כל כך התרשמתי מהמהירות ומהאפקטיביות של הטיפול, עד שהחלטתי ללמוד את השיטה בעצמי ולשלב אותה בשיטת הטיפול שלי בנטורופתיה".
נתן מלינוב, 70, שנפצע במלחמת ששת הימים ונותר נכה במצב קשה, חשב גם הוא שה IPEC היא מעשה כשפים. במשך שנים הוא סבל מאלרגיה לחומרים סינתטיים. כל בגד שהיה עליו כפתור או אפילו חוט סינתטי בתפר, גרם לו לגירוד איום ונורא כמו בצרעת. במשך שנים הוא היה צריך ללבוש בגדים הפוכים ולכסות את הרהיטים בבית בשמיכות פיקה. הוא הוציא אלפי שקלים על ניסיונות למצוא מרפא ברפואה הקונבנציונלית. "ניצחתי את מחלת הסרטן והשתקמתי מאירוע מוחי. הצלחתי להרפא מכל מחלה, חוץ מהאלרגיה הזאת. הגעתי לשרית מזוז מאד סקפטי. כשהיא טיפלה בי עם כל המבחנות והליחשושים, קראתי לה מכשפה. היא ביקשה ממני להיות סובלני. אחרי ארבעה טיפולים לגוף היא ביקשה ממני להניח בד סינטטי על הבטן. פשוט לא האמנתי. לגוף לא היתה כבר שום תגובה אלרגית. מה איכפת לי מה היא עושה, העיקר שזה עובד".
מיכל שרטר הגיעה למזוז לפני שלוש שנים לטפל באביב, בתה בת ה-11, שסבלה מיבלות בקרסול. זה התחיל כנקודות אדומות שנראו כעקיצות והתפתחו לשלפוחיות מלאות בנוזל. הרופאים חסרי אונים, הם נתנו לה כל מיני משחות שלא עזרו. הם חשבו שאלה עקיצות של פשפשים או יתושים. הסיוט נמשך כל הקיץ. אביב התביישה ללכת לבריכה, נמנעה ממכנסיים קצרים, והביטחון העצמי שלה ירד. האם מיכל: "היא כל כך סבלה, עד שהחלטתי לפנות לטיפול ב IPEC, וכך הגעתי לשרית. הסתבר שהרגישות נבעה מכמה סיבות – מעבר בין אביב לקיץ. רגישות לחום וליובש, וגם לחרקים. אחרי אבחון וטיפול אחד, השלפוחיות התייבשו ולא חזרו. בכל זאת זאת חזרנו לשרית כדי לטפל ברגישויות אחרות שלא היינו מודעים להן, כמו רגישות לקרינה סלולרית ולקרינת מחשבים. השנה שוב חזרו השלפוחיות, חזרנו לטיפול אחד, והן נעלמו".

ד"ר אורי קניג, פסיכולוג קליני ומפתח שיטת IPEC: "טיפול IPEC יאתר תוך דקות חסימות רגשיות אצל המטופל, אך לא באמצעים פסיכולוגיים של שיחה, שבה המטופל מדווח מילולית על מה שעובר עליו, אלא דרך מבחן שרירים, שבו הגוף מדווח על מקומות שבהם האנרגיה אינה מאוזנת"

גם תינוקות בני יומם יכולים להיות מטופלים ב IPEC באמצעות אחד ההורים. הבדיקה תעשה כאשר התינוק יושב על ברכי אביו או אמו, שיחזיקו את ידו ביד אחת בשעה שהמבחן ייעשה ביד השנייה. הרגישות הנפוצה ביותר אצל תינוקות היא לחלב ומוצריו, אבל 90% מהילדים הסובלים מהתופעה יבריאו עד גיל 5 באופן טבעי.
בנה התינוק של אילנית גרוס, אוריאל, התחיל לסבול מכאבי בטן, גזים וחוסר שינה בגיל חמישה חודשים. "זה היה כשאוריאל עבר מחלב למזון מוצק. הגוף שלו לא עיכל את המזון. הרופאים אמרו לי שאין מה לעשות נגד כאבי בטן עד גיל שלוש. החלטתי לנסות טיפול ב IPEC, והגעתי לשרית מזוז. הייתי מאד סקפטית ולא אמרתי לה במה מדובר, כי רציתי לראות אם היא תעלה על זה בעצמה. אמרתי לה שהילד אינו ישן בלילה, אבל היא מיד אמרה לי שהוא מתקשה בעיכול הסוכר שאני שמה לו בתה, וגם הצורה שבה אני מאדה את הירקות גורמת לו לקשיי עיכול. היא ביקשה שאאכיל אותו בדייסה באותו היום, ושלמחרת אאכיל אותו במזון הרגיל. לא האמנתי, אבל למחרת נתתי לו שוב בטטה, ולא היו כאבי בטן. הטיפול מוזר ולא הגיוני, אבל הוא עובד".

הגוף זוכר
הרפואה הקונבנציונלית מאבחנת אלרגיות בשתי שיטות: הראשונה היא טסט אלרגי של העור, הנקרא טפיחות ואודם, ובו שמים כל מיני חומרים אלרגניים במינון נמוך על העור, ובודקים איזה מהם אחראי לאלרגיה. השנייה היא מבחן ראסט, שעושים בבדיקת דם. מפגישים אלרגן מסוים, כמו סוג של מזון, עם הדם, ובודקים איך הדם מגיב.לאחר האבחון ניתן לטפל באלרגיות על ידי תרופות וחיסוני מניעה. ד"ר קניג, מפתח שיטת IPEC, טוען שהטיפולים נגד אלרגיה ברפואה הקונבנציונלית אומנם מפחיתים את הסימפטומים, אך לא מטפלים בשורש הבעיה, בחיזוק המערכת החיסונית שאותה אלרגיה מחלישה, כך שהגוף נשאר חשוף. ב IPEC קיימת ההנחה שכל תא בגוף זוכר לפרטי פרטים, כל התרחשות בחיינו מרגע ההפרייה ואילך. כאשר ילד נחשף למצוקה באופן מתמשך, הגוף זוכר את האנרגיה של האירועים שעוררו מצוקה וביחד עמה הוא זוכר את האנרגיה של כל אובייקט שהיה בסמיכות לילד בזמן המצוקה. לדוגמה: אם ילד רגיל שבזמן שהוא אוכל ארוחת ערב הוריו תמיד רבים, הוא ילמד להדחיק את הכאב הנפשי הנובע מחוסר האונים שלו בסיטואציה. אם תפריט ארוחת הערב שלו כלל לחם, ביצים, מרכיבי תירס, סויה, סוכרים ודגנים (האלרגנים הכי פופולריים), גופו יזכור את אנרגיית המזונות האלו כחלק מתסריט המצוקה. בעתיד, כבוגר, כשייתקל בחומרים הללו, הם יזכירו לגוף את המצוקה, והמערכת החיסונית תפריש היסטמין כהתגוננות. שיטת הטיפול ב IPEC היא לאתר את הטראומה, וללמד את הגוף להירגע ולא להגיב בצורה מוגזמת לאותו אלרגן.
ד"ר אבנר רשף, מנהל היחידה לאלרגיה ואימונולוגיה בבית החולים "שיבא" בתל השומר, מבטל את שיטת IPEC לחלוטין: "IPEC אינה מבוססת על עקרונות מדעיים ובטוחים, זאת רמאות לשמה, היוצרת אשליה של ריפוי ועושה הרבה כסף על חשבון המטופלים. לא כל רגישות היא אלרגיה. חלק ממטפלי IPEC מגדירים תגובות רגישות או מחלות אוטאימיוניות כאלרגיה". מזוז לא מתרגשת:הרופאים הקונבנציונאליים מאד מאוימים מהרפואה הטבעית בכלל, ומה IPEC בפרט. אני מאבחנת את האלרגיה דרך ה IPEC, ומשלימה את הטיפול בדרך שמתאימה לכל מטופל באופן אישי.לעתים זה יהיה טיפול בתמציות פרחי באך, לפעמים טיפול תזונתי או טיפול בהומיאופתיה".

האם מטפל IPEC מוסמך לטפל בבעיות רגשיות? זה לא תפקיד בלעדי של פסיכולוג?
"בהכשרתי כמטפלת בתחום הרפואה הטבעית למדתי לטפל ברובד הרגשי. השיחה עם המטופלים שלי נעשית בעיקר בשאלות ובהקשבה. היתרון של IPEC הוא במהירות שבה השיטה פועלת. אנשים יכולים לשנות את המצב בשישה טיפולים בממוצע".
לטענתו של ד"ר קניג יש עוד עולם ומלואו שקשור במישרין לעולם הפסיכולוגי, ואשר אינו בא לידי ביטוי בטיפול הפסיכולוגי – עולם התזונה, הכימיה של הגוף, מבנה השלד, העצמות והשרירים, בריאות האיברים הפנימיים. ד"ר קניג: "אחת הבעיות הפופולריות אצל ילדים היא הפרעת ההיפר-אקטיביות. ילדים מבלים תקופות ארוכות בטיפולים פסיכולוגיים במצבים שיכולים להיפתר במהירות על ידי הזנה ממוקדת של ויטמין B ממקור של מזון מלא,נאו דרך תרופות הומיאופתיות המאזנות את רמות האנרגיה בגוף. טיפול IPEC יאתר תוך דקות חסימות רגשיות, אך לא באמצעים פסיכולוגיים של שיחה, שבה המטופל מדווח מילולית על מה שעובר עליו, אלא דרך מבחן שרירים, שבו הגוף מדווח על מקומות בהם האנרגיה לא מאוזנת, ונותן תשובות למה זה כך".

האם שיטת IPEC מתאימה לכולם?
ד"ר קניג: "לא. לאדם שעובר את הטיפול צריך שתהיה אישיות מספיק חזקה. תהליך השינוי האנרגטי עשוי לבלבל אדם החולה במחלת נפש חמורה. גם לא ניתן לטפל בIPEC באנשים הנמצאים תחת השפעת סמים. אנשים הלוקחים תרופות פסיכיאטריות בהחלט יכולים להיות מטופלים ב IPEC, כי אין אצלם שינוי בתפיסה החושית או הרגשית. התרופות הפסיכיאטריות בעיקר מכהות את הכאב הנפשי".

יכול להיות שהאלרגיה תחזור אחרי טיפול ב IPEC?
מזוז: "לרוב לא, אבל גם אם כן, זה לא יהיה באותה רמה או באותה אינטנסיביות. כשזה קורה, אני שוב מחזקת את הגוף ופותחת את החסימה שנוצרה במרידיאן. זה טבעי שבמשך הזמן אנחנו מפתחים רגישויות לדברים חדשים. הגוף כמו החיים הוא דינמי".