הפרעות חרדה והתקפי פניקה – הסרטים שאנו יוצרים בראש ובגוף
דר. אורי קניג מרץ 2013
מי שסובל מנטייה לחרדות מכיר את תחושות הפחד, הבהלה ודאגת היתר המלוות בתסריטים של מה יהיה אם…. והעלילה שנרקמת בראש היא כמובן קטסטרופלית ולא מרפה. מה אם החבר שלי יעזוב אותי? מה אם יגמר לי הכסף ואשאר חסר כל? מה אם יש לי מחלה ממארת? ועוד תסריטים מפחידים ומדכאים אחרים. הסרטים האלו מלווים גם באפקטים מיוחדים כמו סחרחורת, מתח גופני, רעד, הזעת יתר, קצב לב מהיר, פרפרים בבטן, כאבי ראש, ועוד ועוד. מחשבות כמו למה זה קרה לי? כמה זמן זה ימשך? איך זה ישפיע על מצבי הכספי? מה יקרה לזוגיות שלי, הנה זה חוזר לי ועוד אחרים, ממשיכים להגביר את עוצמות החרדה המגיעות לשיאן בהתקפות פניקה.
אנשים שסובלים מחרדות באופן כרוני, חווים תחושות של אימה עזה המופיעה בעיתוי לא מתאים ובלי התראה מוקדמת. זה מעייף ומתיש, פוגע בבטחון העצמי ומפריע לניהול חיים תקינים.
מצבי חרדה ממושכים פוגעים ביכולת לחוות רוגע ואושר, תורמים לעצבנות וירידה בסף הגירוי, עייפות יתר, ופסימיות ולאורך זמן יכולים לגרום להתפתחות מצבים פסיכוסומטיים ודיכאון.
חרדה כוללנית, מאופיינת בנטייה לנדוד לזכרונות העבר או להיסחף לתסריטים עתידיים. היא גורמת לחוסר יכולת להיות כאן ועכשיו, בזמן הווה, בתשומת לב מלאה. לילדים יש מתנה טבעית לחיות ברגע, ויכולת זו מאפשרת להם למצות ולהנות, ממה שיש, לזרום ללא פחד מרגע לרגע, וגם להסתגל לשינויים. אבל אלו הסובלים מחרדות, איבדו את היכולת הזאת. סיבות כמו טראומות לא פתורות מילדות או בבגרות, הקשורות לחוויות נטישה, אובדן, פרידה או פגיעה, מציתות חרדה והצפה רגשית .ילדות בצל הורים שסבלו מדיכאון, חרדה או תפקוד לקוי, פוגעת בהתפתחות מנגנוני התמודדות בריאים עם מכלול מצבים נורמליים.
מחקרים מוצאים שמצבי חרדה מתמשכים גובים גם מחיר פיסי יקר בארבעה תחומים מרכזיים:
חרדה מאיימת, מפעילה באופן מוגבר את מערכות העצבים האוטונומית והסימפטטית הגורמות להפרשות יתר של אדרנלין והורמון הלחץ קורטיזול. אלו "משגעים" את המערכת ההורמונלית בגוף ומובילים לחוסר איזון הורמונלי בבלוטות השונות
חרדה כרונית גורמת לשיבוש בפעילות המערכת החיסונית ומגבירה את הפגיעות להדבקות מזיהומים, יכולה לזרז התפרצות של כיבים במערכת העיכול והתפרצויות של מחלות כמו סכרת, טרשת עורקים ומחלות אוטו-אימיוניות
חרדה מתמשכת יוצרת שיבושים בפעילות העצבית של מרכזים במוח האחראים על תהליכי למידה, זיכרון, קשב וריכוז, ואלו יכולים להתבטא בקשיי למידה, ביצוע משימות, ותקשורת יעילה. לאורך זמן, עלולים תהליכים אלו לגרום לניווניים של איבוד זיכרון, דמנציה, אלצייהימר ועוד
מתח וחרדה מגבירים תחושה של כאב פיסי באופן משמעותי ביותר; זה פועל כמעגל קסמים. ככל שאנחנו חוששים יותר מהכאב, עוצמתו מתגברת והנטייה היא להתמקד בו עוד יותר. הכאב ממשיך להתעצם ולהתרחב עם הדאגה המתגברת, שמא אנחנו חולים מאד וחסוכי מרפא. אנשים עם חרדה כוללנית נוטים לסבול מכאבים כרוניים מסיבה זו
איך חרדות והתקפי פניקה חודרים לגופנו? החרדה מתחילה באופן התפיסה של האדם המרגיש איום מעורפל וחוסר אונים שמשהו מסוכן יתרחש בעתיד. בקיצור, כך נולד סרט אימה בדימיון. המוח מתקשה להבחין בין מציאות ל"סרט" ומייד מופעל מנגנון האזעקה של הגוף. סימפטומים גופניים, מתחילים לצוץ במהירות, יש עלייה בקצב פעימות הלב, רעד בגוף, בחילה ותופעות גופניות אחרות המבהילות את האדם החרד עוד יותר. הרגשת חוסר האונים מתגברת והאדם החרד לא יודע איך להפסיק את מעגל הקסמים.
הגישה הרפואית לטיפול בחרדות ובהתקפי פניקה, עוסקת במתן תרופות האמורות לעמעם ולהפחית את הסימפטומים הגופניים במחיר תופעות לוואי ופיתוח תלות בתרופות ההרגעה, ללא כל התייחסות לפן הנפשי. טיפולים פסיכולגיים מתמקדים בשינוי האספקט הקוגניטיבי של התמודדות עם חרדות ואנליזה של מקור החרדות. יש הפונים להיפנוזה ומדיטציה להרגעה כללית.
אני מאמין שחרדה מסמנת לנו על מצוקה פנימית. למשל, אילן (שם בדוי), פנה אלי לטיפול וכך תיאר את מצבו: "יש לי סרטים בראש, וממצב מלחיץ אחד אני יכול להיכנס לסרט, ללופ מלחיץ ואף לדיכאון. נגיד מישהו זורק לי מילה, ישר אני מפתח אותה, מעצים את הבעייה ומכניס את עצמי לסרט רע מזה. מה עושים, אפשר בכלל לצאת מזה? אני מרגיש הרבה פעמים נבהל מכל מיני דברים שאפילו לא שייכים אלי".
כמו במקרה של אילן, ובמקרים רבים של מטופלים חרדים, תחילה, אני עוזר למטופל החרד להקשיב לאיתותים ולמסרים של גופו (סימפטומים ומתח), ולתכנים הנפשיים שלו (מחשבות, רגשות) כדי להכיר ולהבין את שפתו המיוחדת. יחד אנחנו "מסתכלים לחרדה בעיניים". מניסיוני במקרי חרדה מתמשכים, חוויות משמעותיות מן העבר משפיעות באופן לא מודע על תפיסת ההווה. על מנת לפוגג את החרדה, יש ראשית לזהות ולהבין מהם התסריטים הגורמים לתחושות חרדה. אני מבקש מהמטופל לתאר לי את תסריטיו באופן מפורט ביותר ועוזר לו בתשאול ממוקד להפריד בין המציאות בהווה לבין התסריט הדימיוני. כששלב זה עובר בהצלחה, החרדה מאבדת את הבסיס המציאותי ועוצמתה מתמוססת. עכשיו על המטופל לגלות מה גרם לו לפתח תסריט מפחיד שכזה מלכתחילה. תסריטים אלו בד"כ מבוססים על טראומות וזיכרונות ישנים שיש לרפא אותם, לשחרר אותם מאחיזת הנפש והגוף. אלו מוטבעים באיזור המודע של הנפש, באיזור הלא מודע וגם בזיכרון של הגוף הפיזי על מערכותיו השונות. אלו מפתחים דפוסי חרדה.
בשלב זה בתהליך, אני משלב את החלק השיחתי עם טיפול אנרגטי המאפשר שיחרור של טראומות, זכרונות כואבים ואמונות מגבילות ברמות העמוקות ביותר תוך חווייה של תיקון והעצמה אישית. תחושות עמומות של חרדה, מתחלפות בחוויות של רוגע וביטחון עצמי מעוגנים בעצמו. הטיפול בחרדה מוביל אותנו לאפשרויות לחוות את ההווה במלואו, בשמחה, ללא פחד, ולזרום עם החיים בביטחון.